poniedziałek, 26 września 2016

egzotyczny tort z dyni

Składniki:
  • 250 g dyni startej na średnich oczkach (w Polsce dobra odmiana do wypieków - dynia Hokkaido, w UK znana pod nazwą Red Kuri squash)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 230 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g ananasa z puszki, odsączonego i pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dynię obrać, wydrążyć, zetrzeć na średnich oczkach.
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, wymieszać.
W drugim  (większym) naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy, olej - wymieszać do połączenia. Dodać pokrojony ananas, posiekane orzechy, startą dynię, wymieszać. Po wymieszaniu dodać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką.
Ciasto włożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Krem z serka philadelphia:
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 360 g serka philadelphia (2 opakowania po 180 g)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać serek philadelphia, w kilku turach, za każdym razem dobrze ucierając. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe i zmiksować.
Wykonanie
Blaty tortu przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu także udekorować kremem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz