kotleciki ziemniaczane
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
Składniki
- 8-10 ziemniaków
- 1 duża cebula
- ser żółty
- 4 jajka
- mąka (tyle, by masa nie była zbyt sucha, a kotleciki dało się łatwo formować)
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobnę kosteczkę. Ser scieramy na tarce o dużych oczkach.
- Ostudzone ziemniaki przepuszczmy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy mąkę, 2 jajka, cebulę, przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy lekko spłaszczone kotleciki.
- Kotleciki panierujemy w roztrzebanych jajkach i bułce tartej. Smazymy na rozgrznym oleju aż się zarumienią. w trakcie smażenia kładziemy na wierzch trochę sera żółtego. Smażymy aż ser zacznie sie topić.
- Kotleciki wyśmienicie smakują z duszonymi pieczarkami i mrożonymi warzywami na patelnię, polane ketchupem, ale można je też podawać z sosem grzybowym albo pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz