czwartek, 8 września 2016

kotleciki ziemniaczane

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

Składniki

  • 8-10 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • ser żółty
  • 4 jajka
  • mąka (tyle, by masa nie była zbyt sucha, a kotleciki dało się łatwo formować)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobnę kosteczkę. Ser scieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Ostudzone ziemniaki przepuszczmy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy mąkę, 2 jajka, cebulę, przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy lekko spłaszczone kotleciki.
  3. Kotleciki panierujemy w roztrzebanych jajkach i bułce tartej. Smazymy na rozgrznym oleju aż się zarumienią. w trakcie smażenia kładziemy na wierzch trochę sera żółtego. Smażymy aż ser zacznie sie topić.
  4. Kotleciki wyśmienicie smakują z duszonymi pieczarkami  i mrożonymi warzywami na patelnię, polane ketchupem, ale można je też podawać z sosem grzybowym albo pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz