poniedziałek, 26 września 2016

ciasto czekoladowe z burakami

Składniki:

Mokre:
1 szklanka puree z buraka (2-3 buraki)
1 szklanka mleka (krowiego lub sojowego)
1/2 szklanki oleju 
3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego (kupisz w markecie auchan, alma, carrefur lub on-line) - szklanka cukru
100g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce)
2 łyżeczki octu


Suche:
2 szklanki mąki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy 
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka (krowiego lub sojowego)
2 łyżki syropu z agawy 
orzechy włoskie (mogą być migdały, można w ogóle zrezygnować z bakalii)

Przygotowanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w 200 stopniach godzinę i 20 minut. Ostudzić.

W mię­dzy­cza­sie osobno po­łą­czyć wszyst­kie mokre skład­ni­ki oraz wszyst­kie suche.
Ostu­dzo­ne­go bu­ra­ka ze­trzeć na naj­drob­niej­szej tarce, dodać do mo­krych skład­ni­ków i chwi­lę ubi­jać trze­pacz­ką, żeby do­kład­nie po­łą­czyć masę i na­po­wie­trzyć.
Mokre skład­ni­ki po­łą­czyć z su­chy­mi przy po­mo­cy zwy­kłej łyżki, kiedy masa bę­dzie jed­no­li­ta prze­lać ją do fo­rem­ki wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia. Używam formy 20×30 lub 23×33 cm.

Piec w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 175 stop­ni przez 35 minut.
Kiedy cia­sto się upie­cze i osty­gnie, przy­go­to­wać po­le­wę: cze­ko­la­dę roz­to­pić w mi­kro­fa­li lub w kąpieli wodnej, dodać mleko i syrop z agawy i wy­mie­szać. Polać ostu­dzo­ne cia­sto po­le­wą i po­sy­pać orze­cha­mi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz