Składniki:
Mokre:
1 szklanka puree z buraka (2-3 buraki)
1 szklanka mleka (krowiego lub sojowego)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego (kupisz w markecie auchan, alma, carrefur lub on-line) - szklanka cukru
100g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce)
2 łyżeczki octu
Suche:
2 szklanki mąki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka (krowiego lub sojowego)
2 łyżki syropu z agawy
orzechy włoskie (mogą być migdały, można w ogóle zrezygnować z bakalii)
Przygotowanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w 200 stopniach godzinę i 20 minut. Ostudzić.
W międzyczasie osobno połączyć wszystkie mokre składniki oraz wszystkie suche.
Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce, dodać do mokrych składników i chwilę ubijać trzepaczką, żeby dokładnie połączyć masę i napowietrzyć.
Mokre składniki połączyć z suchymi przy pomocy zwykłej łyżki, kiedy masa będzie jednolita przelać ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Używam formy 20×30 lub 23×33 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 35 minut.
Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie, przygotować polewę: czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, dodać mleko i syrop z agawy i wymieszać. Polać ostudzone ciasto polewą i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz