piątek, 11 grudnia 2015

Pierniczki

Składniki na około 35-40 sztuk:
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Dekoracja: Pisaki do ozdabiania ciastek lub lukier + posypka
Jak zrobić?
  • Mąkę przesiać na stolnicę
  • Dodać rozpuszczony, ciepły miód
  • Po kolei dodać: cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko
  • Dolewać  stopniowo po 1 łyżce mleka i jednocześnie zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (raczej nie wykorzystamy całego mleka)
  • Ciasto wyrabiać przez około 10 minut do momentu aż będzie gładkie
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
  • Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki
  • Jeśli chcemy je potem zawiesić na choince, na tym etapie trzeba zrobić dziurki w wybranym miejscu
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz