Składniki na około 35-40 sztuk:
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Dekoracja: Pisaki do ozdabiania ciastek lub lukier + posypka
Jak zrobić?
- Mąkę przesiać na stolnicę
- Dodać rozpuszczony, ciepły miód
- Po kolei dodać: cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko
- Dolewać stopniowo po 1 łyżce mleka i jednocześnie zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (raczej nie wykorzystamy całego mleka)
- Ciasto wyrabiać przez około 10 minut do momentu aż będzie gładkie
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
- Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki
- Jeśli chcemy je potem zawiesić na choince, na tym etapie trzeba zrobić dziurki w wybranym miejscu
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz