TORT ŚMIETANOWY Z OWOCAMI I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 1/3 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki kakao
- 2 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki maślanki
- 3 jajka, duże
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki gorącej kawy (bez fusów)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- kilka ciasteczek oreo
- trufle lub pralinki czekoladowe
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temp. pokojowej (oprócz kawy, która powinna być gorąca).
Maślankę, jajka, cukier, olej, wanilię mieszamy ze sobą. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą, proszkiem, kakao oraz dodajemy sól. Wsypujemy do mokrych składników i mieszamy tylko do połączenia najlepiej dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy w niewielkich partiach kawę i mieszamy tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przelewamy ciasto (będzie dosyć rzadkie) i pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto możesz upiec także w dwóch tortownicach. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy. Wierzch ścinamy i przekrawamy na cztery części.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder.
Jeden blat ciasta układamy w tortownicy, wykładamy 1/3 kremu i układamy maliny (mrożone wcześniej należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku na sitku). Przykrywamy drugim blatem i wykładamy kolejną część kremu, wciskamy pokruszone ciasteczka oreo. Przykrywamy trzecim blatem i kolejna warstwa kremu i malin. Przykrywamy czwartą częścią ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podgrzewamy kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę na krem. Studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia kremówkę z czekoladą miksujemy razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty i jednolity krem. Ciasto schłodzone wykładamy na talerz lub paterę. Smarujemy boki oraz wierzch gotowym kremem (część kremu możemy zostawić do dekoracji). Wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki, aby masa zgęstniała.
Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Za pomocą łyżki wylewamy na boki lekko ostudzoną polewę, tworząc tzw. drip cake.
Górę i dół tortu możemy udekorować wyciskając fikuśne kształty ( u mnie z rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki). Dekorujemy trufelkami czekoladowymi lub pralinami.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder.
Jeden blat ciasta układamy w tortownicy, wykładamy 1/3 kremu i układamy maliny (mrożone wcześniej należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku na sitku). Przykrywamy drugim blatem i wykładamy kolejną część kremu, wciskamy pokruszone ciasteczka oreo. Przykrywamy trzecim blatem i kolejna warstwa kremu i malin. Przykrywamy czwartą częścią ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podgrzewamy kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę na krem. Studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia kremówkę z czekoladą miksujemy razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty i jednolity krem. Ciasto schłodzone wykładamy na talerz lub paterę. Smarujemy boki oraz wierzch gotowym kremem (część kremu możemy zostawić do dekoracji). Wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki, aby masa zgęstniała.
Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Za pomocą łyżki wylewamy na boki lekko ostudzoną polewę, tworząc tzw. drip cake.
Górę i dół tortu możemy udekorować wyciskając fikuśne kształty ( u mnie z rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki). Dekorujemy trufelkami czekoladowymi lub pralinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz