CIASTO KUBUŚ
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ:
- 1 l soku Kubuś lub innego
- 3 budynie waniliowe, proszek
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka pomarańczowa
- 250 ml gorącej wody
DODATKOWO:
- opakowanie Delicji np. pomarańczowych
- 2 galaretki pomarańczowe
- 600 ml gorącej wody
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach. W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułka. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy. Resztę soku zagotuj, następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem. Mieszaj, aż do zagotowania. Gorący krem wylej na biszkopt, owiń folią i zostaw do wystudzenia.
Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubijamy na sztywna masę, pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę. Wykładamy na krem z Kubusia. Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.
W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy. Resztę soku zagotuj, następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem. Mieszaj, aż do zagotowania. Gorący krem wylej na biszkopt, owiń folią i zostaw do wystudzenia.
Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubijamy na sztywna masę, pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę. Wykładamy na krem z Kubusia. Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz