Malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami
Słodko-kwaskowe, idealne na upały,
najlepsze prosto z lodówki.
Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jeden plus
- w postaci efektu kolorystycznego.
Ciasto składa się z 4 wartstw,
z czego pierwszą (ciasto kruche) z powodzeniem można ominąć.
lub wersję z musem truskawkowym - TUTAJ
Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm.
warstwa I - ciasto kruche
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa II - nutella z sucharkami
- 3/4 opakowania sucharków (ok.200 - 230 g)
- 400 g nutelli
Do zmiksowanych sucharków dodałam nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszałam razem drewnianą łyżką.
Taką masę rozprowadziłam na wystudzonym kruchym cieście. Można ją też rozsmarować bezpośrednio na tortownicy, jeśli omijamy pierwszą warstwę.
Wstawiłam do lodówki.
warstwa III - śmietankowa
- 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
- 500 g sera białego (najlepiej takiego "z wiaderka" do serników)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
warstwa IV - malinowa
- 300-400 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 galaretki o smaku malinowym
Kiedy mus zaczął tężeć wylałam go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów" na warstwie białej.
Mocno schłodziłam w lodówce i na drugi dzień zaniosłam do pracy :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz